woensdag 10 mei 2023

Karel Kuip Vierkampen

Welgeteld 82 deelnemers hadden afgelopen weekend (vrijdag 5 en zaterdag 6 mei) de weg gevonden naar het Denksportcentrum 't Spaerne in Haarlem waar door de plaatselijke schaakvereniging HWP Haarlem  voor de 12e keer de Karel Kuip Vierkampen werden georganiseerd. Ook dit toernooi is na 4 jaar (laatste editie 2019) terug van weggeweest. De reden zal u bekend zijn.

Wedstrijdleider Koos Stolk had op basis van rating de deelnemers ingedeeld in 19 vierkampen en één Zwitserse groep van 6 spelers.


Het toernooi kent een unieke formule: niet de winnaar van de hoogste groep wordt als toernooiwinnaar uitgeroepen, daar waar dat bij andere toernooien wel zo is, maar de winnaar van de groep waarin Karel Kuip (bij leven) had meegespeeld. Karel Kuip was bij leven een schaker met een rating van circa 1450. Had hij nog geleefd dan had hij dit jaar in groep 15 gespeeld. De winnaar van het toernooi kwam dus uit deze groep: Jort Cornelissen. Hij scoorde 2½ uit 3 en werd daarmee de opvolger van de laatste winnaar Ger Dekker.

Ik heb zelf één keer het genoegen gehad om tegen Karel Kuip aan te mogen treden. Dat was in 1998 tijdens het Hoogoven toernooi. Ik verloor kansloos.

                     

Gelukkig ben ik niet bijgelovig, anders had ik op voorhand misschien al een slecht toernooi gehad. Ik werd namelijk ingedeeld in groep 13 samen met David Spaan (Volewijckers - 1521), Nykyta Denysenkov (SC De Uil - 1502) en de mij bekende Jord Hendriks (Amsterdam West - 1517). Met deze laatste had ik nog een appeltje te schillen. Een maand geleden speelden wij tijdens het Voorjaarstoernooi in Purmerend ook tegen elkaar. Ik verwijs u graag naar het verslag van dit toernooi.

In de 1e ronde mocht ik het opnemen tegen David Spaan en dat werd een lange partij. Mijn tegenstander speelde langzaam en gebruikte veel tijd. In de loop van de partij vatte bij mij de gedachte post dat hij onder tijdnood zou bezwijken. Niets bleek uiteindelijk minder waar. Zelf kwam ik aan het einde van de rit ook behoorlijk in tijdnood en dan worden er (onnodige) fouten gemaakt.

Twee fragmenten uit deze partij.

stelling na 12. De2

Hier staat ik een pion voor. Beter was geweest: 12. Df4 met een dubbele aanval op pion c7. Na 12. ..... d6, 13. Lxf6 Pxf6, 14. e4 behoudt wit zijn pion voorsprong. Vanbuit de diagramstelling ging het verder met 12. ..... Lxf5, 13. dxe5 Dg5, 14. f3 Dxe5 en de stand is weer gelijk.

Het tweede fragment komt op het moment dat beide partijen in gierende tijdnood zitten en er niet meer genoteerd werd.

stelling na 41. ..... Txg3

Het is zwart uiteindelijk gelukt om met zijn beide torens de open g-lijn te bezetten. Bovendien heeft hij een gevaarlijke vrijpion op de h-lijn.  Met 42. Th1 zou ik de stelling nog in evenwicht kunnen houden. Ik behoud een paard voor 2 pionnen.  Maar in plaats daarvan speel ik hier 42. Tge1 en hoewel de notatie hier stopt, weet ik nog wel dat ik enkele zetten later opgaf vanwege ondekbaar mat.

Na een korte nachtrust stond op zaterdagmorgen de partij tegen Jord Hendriks op het programma. Als ik een partij wilde winnen moest het deze zijn. Revanche voor de onnodige nederlaag in Purmerend.

In deze partij rocheer ik lang en moet dat bekopen met een zwarte aanval op de damevleugel.

stelling na 24. b3

Het paard moet ergens naar toe. 24. ..... Pb2 is wellicht de beste optie. Na 25. Pxb2 axb2, 26. Kxb2 Lxc5, 27. dxc5 Txc5 en wat rest is een eindspel met 2 torens en 6 pionnen ieder. Zwart speelt hier echter 24. ..... Pd2 ? en na 25. Kc2 heeft het paard geen goed vluchtveld meer: 25. ..... Pe4, 26. Pxe4 dxe4, 27. Txe4 en ik win een pion.

Zo'n 20 zetten later heb ik de partij naar mijn hand gezet en lijk de partij op mijn klompen te winnen. Maar dan moet je wel de goede zetten doen.

stelling na 46. ..... Ta8

Hoe simpel kan het zijn ? Na 47. Td8 speel ik zeker een gewonnen partij (47. ..... Txd8, 48. cxd8(D)). Maar in de diagramstelling ben ik iets te hebberig en speel hier al direct 47. c8 (D) ? en zie even niet dat zwart met 47. ..... Txc8 de spanning nog enigszins kan terugbrengen.

Uiteindelijk lukt het dan toch om de beslissende slag te slaan.

stelling na 55. Txa3

Met een volle toren voor en een vrij pion op de a-lijn is de winst niet ver weg: 55. ..... Kg4, 56. Tc3 (de toren staat prima op de 3e rij) h4, 57. a4 en zwart geeft op. De a-pion loopt ongehinderd door. De revanche is een feit.

Na twee ronden gaat David Spaan aan kop met 2 uit 2, gevolgd door Nykyta Denysenkov en ondergetekende met 1 uit 2. Er is slechts 1 prijs per groep die alleen gedeeld wordt bij gelijk eindigen. Een rekensommetje leert dat veel afhangt van de laatste ronde: ongeacht de uitslag van mijn partij tegen Nykyta Denysenkov heeft David Spaan aan een half punt voldoende om groepswinnaar te worden.

Om 13.30 uur zaterdagmiddag begint de 3e ronden en bij uitzondering geef ik u mijn volledige partij zonder commentaar. Dat mag u zelf verzinnen. Maar wel de slotstelling.

wit: Nykyta Denysenkov
zwart: John Dessens

1. e4 d6, 2. d4 Pf6, 3. Pc3 Pbd7, 4.f4 e5, 5. fxe5 dxe5, 6. d5 Lb4, 7. Pge2 Pxe4, 8. Dd3 Pxc3, 9. Pxc3 Lxc3+, 10. Dxc3 Dh4+, 11. g3 De4+ en wit gaf gedesillusioneerd op, vluchtte de speelzaal uit en is daarna niet meer terug gezien.

stelling na 11. ..... De4+

Het is inmiddels pas 14.00 uur. De prijsuitreiking is voorzien tussen 17.30-18.00 uur. Nu ik gelijk sta met David Spaan, die overigens nog bezig is met zijn partij, zou ik bij verlies van David nog gedeeld eerste worden en strijk is nog de helft van het prijzengeld op. Ik besluit de ontwikkelingen van die partij af te wachten. Het duurt tot 16.30 uur voordat de partij is beëindigd. Het wordt uiteindelijk remise, hoewel Jord Hendriks mogelijk iets beter staat. Maar goed. Met 2½ punten gaat David met de eer strijken en besluit ik huiswaarts te keren.

Ik ben een tevreden mens. Geen prijs, maar wel 12 ELO punten gewonnen. Ook niet slecht.

De volgende uitdaging is het Vierkampentoernooi in Hillegom op 9 en 10 juni a.s.


Geen opmerkingen:

SOS-competitie 2023/2024